Patelnie elektryczne gastronomiczne to urządzenia, które często pojawiają się zarówno w dużych, jak i mniejszych restauracjach. Dzięki swoim właściwościom umożliwiają znaczne usprawnienie procesu przygotowywania potraw. Zakup takiego sprzętu może okazać się wyjątkowo korzystnym rozwiązaniem. Co warto wiedzieć o elektrycznych patelniach i kto powinien się na nie zdecydować?
Jak działają elektryczne patelnie?
Tego typu akcesoria to duże, stalowe urządzenia, które umożliwiają przygotowywanie większej ilości pożywienia na raz. Konkretne gabaryty należy dopasować do zapotrzebowania. Możliwe jest bowiem zakupienie sprzętów o różnych wymiarach. Taki sprzęt składa się z płyty grzewczej i elementów, które ją podgrzewają. Posiada również pokrywę do zamykania. Dzięki możliwości precyzyjnego ustawienia pożądanej temperatury, bez problemu przygotować można róże dania. Materiały wykonania, które długo utrzymują ciepło gwarantują ekonomiczne wykorzystanie energii. Patelnie elektryczne przemysłowe są również łatwe i wygodne w obsłudze. Wiele modeli posiada specjalne leje umożliwiające pozbycie się nadmiaru płynnego tłuszczu. Dzięki dźwigni przechylającej konstrukcję, również czyszczenie patelni nie stanowi problemu.
Gdzie warto umieścić takie akcesoria?
Elektryczne patelnie o dużych gabarytach umożliwiają smażenie, duszenie i gotowanie nawet kilku dań na raz. Ich właściwości zapewniają potrawom odpowiednią chrupkość i stopień wysmażenia. Zakres możliwej do ustawienia temperatury waha się od 50 do nawet 275 stopni Celsjusza. Łatwość obsługi, zwiększenie wydajności pracy i możliwość dopasowania różnych modeli do indywidualnego zapotrzebowania sprawiają, że takie urządzenie to korzystne rozwiązanie do każdego lokalu gastronomicznego. Doskonale sprawdzi się zarówno w małych barach, jak i dużych restauracjach.