Frytownice gastronomiczne pojawiają się w coraz większej ilości kuchni. Jednak mimo ich popularności nie każdy wie, jak zadbać o taką frytownicę. Przekłada się to nie tylko na żywotność urządzenia, ale przede wszystkim czyni frytowane posiłki skrajnie niezdrowymi. Tymczasem czyszczenie frytownicy nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać.
Jak wyczyścić frytownicę ze starego oleju?
Frytownicę, tak jak wiele innych elementów kuchennego wyposażenia, najlepiej jest czyścić z użyciem dobrego płynu do naczyń. Niemniej w tym celu absolutnie nie można używać tak zwanych drapaków, ponieważ uszkodzą one urządzenie. Zamiast tego powinno wybierać się miękkie ściereczki, dzięki którym można włożyć więcej siły w ścieranie uporczywych plam. Dobrze też wiedzieć, że im dłużej zwleka się z umyciem frytownicy, tym trudniej jest to zrobić, dlatego najlepiej robić to po każdym użyciu. Tym, o czym trzeba jeszcze pamiętać, jest regularna wymiana filtrów we frytownicy. Najlepiej jest to robić co 2-3 miesiące, choć oczywiście wszystko zależy tu od intensywności użytkowania urządzenia.
Wylewanie oleju z frytownicy
No dobrze, ale przed umyciem urządzenia należy uprzednio opróżnić je ze zużytego oleju. Jak to zrobić? Przede wszystkim trzeba koniecznie poczekać aż tłuszcz wystygnie, ponieważ wylewanie gorącego oleju może być niebezpieczne. Następnie olej trzeba wylać do solidnego i pojemnego naczynia, takiego jak na przykład metalowe wiadro. Większość frytownic (zobacz takie) ma obecnie krany, dzięki którym można to zrobić szybko i sprawnie.
Można też wybierać olej słoikami lub butelkami, ponieważ to właśnie w nich wyrzuca się zaschnięty tłuszcz. Stary olej zawsze trafia do odpadów mieszanych, niezależnie od tego, w jakim naczyniu się znajduje. Absolutnie nie można go wylewać do kanalizacji, ponieważ po zaschnięciu mógłby on łatwo zapchać rury.