To, że foremki silikonowe biją rekordy popularności, chyba nikogo już nie dziwi. Ten typ foremek okazał się niezwykle użyteczny i funkcjonalny. Wymaga też mniejszej ostrożności podczas użytkowania niż w przypadku np. foremek ceramicznych. Ponadto szeroki asortyment sprawia, że dziś dostaniemy foremki w najróżniejszych kształtach- nawet tych najbardziej szalonych. To z kolei daje szerokie pole do popisu mistrzom pieczenia. Co więcej, można je także myc w zmywarkach. By jednak foremki silikonowe służy nam przez lata, należy przestrzegać zasad ich użytkowania.
Jak prawidłowo używać foremek silikonowych?
Foremki silikonowe mogą być wykorzystane na wiele sposób: do zamrażania, schładzania, przechowywania i oczywiście do pieczenia. Są bardzo wytrzymałe na temperaturę, zarówno ta niska, jak i wysoką. Zakres ich wytrzymałości termicznej mieści się w granicach od -60 st. C do +230 st. C. Pamiętajmy, aby przed pierwszym użyciem silikonowej foremki dokładnie ją umyć, a następnie nasmarować ich wewnętrzną stronę olejem, roztopionym masłem lub margaryną. A w przypadku serwowania w nich zimnych deserów: olejem kokosowym lub migdałowym. Foremki możemy używać w piekarnikach i w kuchenkach mikrofalowych, ale bez funkcji grill. Tego typu foremki nie mogą też mieć bezpośredniego kontaktu z płomieniem.
Zwróćmy także uwagę na to, by do krojenia czy wyciągania ciastek z silikonowych foremek, nie używać przedmiotów metalowych lub innych o ostrych krawędziach. Tego typu narzędzia mogłyby uszkodzić wewnętrzną powierzchnię formy. Tak więc, aby dłużej cieszyć się ochronną powłoką silikonową, po każdym pieczeniu, foremki silikonowe muszą być dokładnie umyte i wytarte do sucha.
Przestrzeganie wszystkich powyższych zasad sprawi, że foremki silikonowe będą nam służyć przez lata. Ich zakup to bardzo ekonomiczne rozwiązanie.