Urządzenia do gotowania ryżu są niezbędnym urządzeniem kuchennym w wielu częściach Azji, gdzie ryż jest podstawowym pożywieniem. Urządzenia do gotowania ryżu stają się coraz bardziej popularne w Europie, ponieważ ludzie są coraz bardziej zainteresowani gotowaniem zdrowych, domowych posiłków.
Dlaczego warto używać urządzenia do gotowania ryżu?
Jak zapewne wiesz, urządzenie do gotowania ryżu nie jest jedynym sprzętem kuchennym, którego możesz użyć do ugotowania ryżu. Można również gotować ryż w rondlu lub garnku na płycie kuchennej. Gotowanie ryżu w garnku jest dość proste – wystarczy włożyć składniki, doprowadzić je do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i czekać. Dlaczego urządzenie do gotowania ryżu jest lepsze, aniżeli tradycyjny garnek? Ponieważ urządzenia do gotowania ryżu gotują puszysty ryż perfekcyjnie (zobacz takie urządzenia tutaj). Nawet najzdolniejsi kucharze gotujący na kuchence do ryżu czasami kończą z mulistym, śliskim ryżem, który przywiera do garnka i jest niemożliwy do wyczyszczenia. A kiedy tekstura ryżu jest nieprawidłowa, strukturalna i teksturalna integralność całego posiłku jest zagrożona. W przypadku urządzenia do gotowania ryżu, wszystko co musisz zrobić to załadować składniki i nacisnąć jeden przycisk. Nie trzeba modulować temperatury, ustawiać timerów, ani nawet przebywać w tym samym pomieszczeniu co ryż podczas gotowania. Wiele nowoczesnych kuchenek do ryżu ma funkcje, które pozwalają zaplanować gotowanie ryżu na późniejszy dzień, utrzymywać ryż w cieple po zakończeniu gotowania, gotować na parze inne składniki, takie jak warzywa i wiele innych. Jeśli często gotujesz ryż, czy to ryż do sushi, brązowy ryż, krótkoziarnisty biały ryż, czy długoziarnisty biały ryż, kuchenka do ryżu jest niezbędnym urządzeniem.
Jak działa urządzenie do gotowania ryżu?
Przed użyciem urządzenia, należy najpierw odmierzyć odpowiednią ilość wody. Ogólnie rzecz biorąc, należy wlać około 1 filiżanki wody na każde pół filiżanki ryżu. Następnie należy wsypać odpowiednią ilość ryżu do garnka i wlać wodę, którą właśnie odmierzyliście. Przed włączeniem urządzenia do gotowania ryżu należy upewnić się, że jest on prawidłowo osadzony wewnątrz i szczelnie zamknięty. W tym momencie włącza się urządzenie do gotowania ryżu. W zależności od modelu, element grzewczy podgrzewa wodę aż do momentu wrzenia i powstania pary. W ten sposób gotuje się ryż. Po upływie określonego czasu, najprawdopodobniej około 20-25 minut, w zależności od modelu, można zauważyć parę wydobywającą się z górnej części urządzenia. Należy wyłączyć urządzenie do gotowania ryżu, pozwolić mu nieco ostygnąć, a następnie otworzyć je, aby cieszyć się doskonale ugotowanym posiłkiem.