Organizując uroczysty obiad lub kolację warto jest się do niej dobrze przygotować. Nie chodzi tu jedynie o przygotowanie pysznych potraw. Równie ważne jest odpowiednie przygotowanie stołu. Tu niezwykle istotne jest prawidłowe ułożenie sztućców na stole.
Jeden komplet sztućców
Zastawiony stół powinien przede wszystkim wyglądać estetycznie. Dlatego nie można pozwolić sobie na żaden bałagan. W związku z tym pamiętać należy, aby sztućce zawsze pochodziły z jednego i tego samego kompletu.
Odpowiednia ilość sztućców
Ważne jest także to, aby na stole znalazła się odpowiednia ilość sztućców. Nie powinno to być więcej niż trzy pary. Jeśli planuje się podanie większej ilości potraw, to dodatkowe sztućce powinny być podane wraz z daniem.
Kolejność dań
Pamiętać należy także o tym, że sztućce ułożone powinny być zgodnie z kolejnością podawanych dań. Jeśli deser podany będzie na końcu, to w ostatniej kolejności ułożone powinny być łyżeczki i widelczyki deserowe. Jest to także duże ułatwienie dla gości. Przy każdej potrawie będą oni wiedzieli, z jakich sztućców skorzystać.
Ułożenie sztućców deserowych
Równie ważne jest prawidłowe ułożenie sztućców deserowych. Widelczyki do ciasta zawsze powinno układać się równolegle do krawędzi stołu. Dopiero kiedy przychodzi czas deseru sztućce deserowe można przełożyć na prawą stronę talerza. Do deseru zawsze podawać powinno się łyżeczkę oraz widelczyk. Nie podaje się noża.