Patelnie na miarę naszych czasów

smażenie na patelni

Firmy zajmujące się produkcją elementów wyposażenia kuchennego, posiadają w swoich ofertach nowoczesne patelnie. Biorąc pod uwagę coraz to zdrowszy styl życia społeczeństwa, producenci starają się dopasować do wymagań i oczekiwań klientów. Tworzą coraz to nowsze garnki i naczynia, mające wpływ na przygotowywanie w nich zdrowych potraw.

Zdrowe jedzenie – grillowa patelnia

Na rynku obecne są różnego rodzaju patelnie do grillowania. Ich główną zaletą jest prążkowane dno, na którym możemy usmażyć zdrowe i soczyste potrawy. Tłuszcz opiekanego na patelni jedzenia ścieka do fałd na dnie, dzięki temu możemy zjeść smaczny i niskokaloryczny posiłek.

Rodzaje patelni

Myśląc o zakupie takiej patelni, powinniśmy zapoznać się z różnymi materiałami, z których zostały wykonane. I tak, mamy do wyboru patelnie o różnego rodzaju powłokach:

– teflonowe- równomiernie rozprowadzają ciepło, potrawy nie przywierają do dna, gładka powierzchnia ułatwia czyszczenie
– ceramiczne- podstawową zaletą jest ich trwałość, odporność na zarysowania i odkształcenia; podobnie jak patelnie teflonowe równomiernie rozprowadzają ciepło
– tytanowe- najtrwalsze, ale i zazwyczaj najdroższe; poza właściwościami, które posiadają wyżej wymienione patelnie, w sposób wyjątkowy zachowują dobry stan przez wiele lat

Są też patelnie ze stali nierdzewnej, żeliwne i aluminiowe. Należą również do tych trwałych i solidnie wykonanych. To jakiego dokonamy zakupu zależy wyłącznie od naszych preferencji.
Dokonując zakupu warto sprawdzić, czy producent daje gwarancję braku PFOA, czyli braku metali ciężkich lub związków niklu. Jest to bardzo ważne, gdyż patelnie grillowej nagrzewają się do bardzo dużych temperatur, co mogłoby wpłynąć na wydobycie się niebezpiecznych metali. Bogaty wybór patelni grillowych znajdziesz na tej stronie.