Patelnie żeliwne są jednymi z bardziej cenionych elementów kuchennego wyposażenia. Do ich zalet należy wyjątkowa trwałość i odporność na uszkodzenia. Użytkownicy chwalą również ich równomierne nagrzewanie się i długotrwałe utrzymywanie wysokiej temperatury. Take akcesoria można wykorzystywać zarówno do standardowego gotowania, jak i przyrządzania potraw w piekarniku. Możliwe jest odnalezienie różnych rodzajów naczyń z tej kategorii. Jak wybrać patelnię żeliwną, która będzie korzystnym zakupem?
Rodzaje żeliwnych patelni
Przedmioty z tej kategorii najczęściej dzieli się na standardowe i emaliowane. Pierwsze z nich wyjątkowo szybko nabierają ciepła. Ponadto nie ulegają deformacjom, a ich powierzchnia nie jest podatna na zadrapania. Ważnym aspektem jest to, że nie można myć ich w zmywarkach. Choć emaliowane egzemplarze nieco wolniej się nagrzewają, ich zdecydowanym atutem jest łatwość pielęgnacji. Tego typu akcesoria bez problemu można czyścić z wykorzystaniem zmywarki. Warto zwrócić również uwagę na to, że poszczególne akcesoria mogą być wykonane ze stopów metalu o różnej jakości. W jaki sposób upewnić się, że wybierana patelnia będzie odpowiednia?
Jakość kupowanej patelni
Żeliwo jest stopem żelaza z węglem. To wyjątkowo wytrzymały materiał. Możliwe jest jednak odnalezienie patelni wykonanych z żeliwa, które dodatkowo zostały wykonane ze stopów zawierających domieszki wielu innych metali – ich przykłady możesz znaleźć w Ostry-Sklep.pl. Przedmioty z tej kategorii mogą posiadać właściwości odmienne od tych, jakich oczekują nabywcy. Aby upewnić się, że wybierany model wykonano z dobrej klasy materiału, warto zwrócić uwagę na jego ciężkość. Standardowa patelnia żeliwna nie powinna ważyć mniej niż 2-3 kg. Istotnym aspektem może okazać się również długość udzielanej przez producenta gwarancji. Warto wybierać modele posiadające gwarancję na 25 lat. Odpowiednio dopasowana patelnia z pewnością okaże się korzystnym wyborem. Model z wysokiej jakości żeliwa może przez długi czas służyć domownikom i umożliwiać przygotowywanie wyjątkowych potraw na wiele sposobów.