Sos teriyaki w polskiej kuchni

Sos teriyaki jest jednym z podstawowych sosów, bez których kuchnia azjatycka nie może istnieć. Okazuje się jednak, że nic nie stoi na przeszkodzie, by stosować go również w polskiej kuchni. Pomimo tego, że kuchnia azjatycka, a polska to dwa różne światy, sos teriyaki świetnie odnajduje się w każdym z nich.

Do czego się go stosuje?

dobry sos teriyakiPolacy pokochali sos teriyaki zwłaszcza w sezonie grillowania. Świetnie nadaje się on bowiem jako marynata do wszelkiego rodzaju grillowanych mięs, warzyw czy serów. Nie tylko wzbogaca ich smak o słodkawe, korzenne nuty, ale również nadaje im pięknego połysku i apetycznego wyglądu. Wiele osób stosuje go również jako dip przy jedzeniu sushi.

Świetnie również sprawdzi się jako marynata do mięs i ryb pieczonych w piekarniku. Dzięki niemu ich skórka będzie miała intensywny smak i aromat, bogaty kolor i cudowny zapach. Warto więc wiedzieć, jak przygotować sos teriyaki samodzielnie.

Przygotowanie sosu teriyaki

Wiele osób sądzi, że samodzielne przygotowanie sosu teriyaki jest trudne i skomplikowane. Tymczasem jego bazę tworzą trzy produkty, które bez problemu znaleźć można na sklepowych półkach. Szklanka sosu sojowego, łyżeczka imbiru i cztery łyżeczki miodu – wystarczy podgotować te składniki, by uzyskać podstawowy sos.

Czym jednak byłaby kuchnia, gdyby nie można w niej było dowolnie eksperymentować?

Smak sosu teriyaki można wzbogacać poprzez dodawanie do niego różnych ciekawych produktów. Czosnek, zioła, ocet ryżowy, alkohol, cynamon, chilli, białe wino czy brązowy cukier – to wszystko może uczynić sos teriyaki jeszcze smaczniejszym.

Osoby, które nie mają czasu ani chęci na samodzielne przygotowanie, bez problemu znajdą go na sklepowych półkach. Trzeba jednak pamiętać, że należy wybierać produkty najwyższej jakości.