W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się maselniczki ceramiczne. Pełnią przede wszystkim funkcję dekoracyjną, ale również praktyczną. Masło podane w ten sposób wygląda znacznie bardziej estetycznie.
Wybór maselniczki
Warto dodać, że wybór maselniczek jest bardzo duży, dlatego każdy bez większych problemów powinien znaleźć coś idealnie dopasowanego do swoich potrzeb. Należy jednak mieć na uwadze, że maselniczka ceramika powinna być zakupiona w sprawdzonym i renomowanym sklepie, który od wielu lat działa na rynku. Kupując maselniczkę trzeba pamiętać, że jej wymiary powinny być zbliżone do przeciętnej kostki masła. Warto zwrócić uwagę na fakt, że maselniczki są też dostępne w różnych formach, dlatego każdy może znaleźć coś dla siebie. Można wyróżnić modele okrągłe, prostopadłościany, a także w dosyć nietypowych kształtach, takich jak muszelka oraz pojazd. Dużym ułatwieniem jest drewniana lub bambusowa pokrywa dodawana czasem do maselniczki.
Zalety maselniczki ceramicznej
Imituje ona deseczkę do krojenia, dlatego warto wyposażyć się jeszcze w małe nożyki do krojenia masła. Największą wytrzymałością cechują się maselniczki ceramiczne Bokono, które nie chłoną zapachów i są łatwe w konserwacji. Wystarczy woda i płyn do mycia naczyń, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Warto również dodać, że maselniczka ceramiczna jest odporna na szkodliwe działanie kwasów i bakterii oraz na wilgoć. Bez większych problemów można ją dopasować do każdej kuchni, ponieważ jest elegancka i stylowa. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że masło zamknięte w maselniczce wcale nie musi być przechowywane w lodówce. W maśle znajduje się sól, która zapobiega rozwojowi bakterii.