W gastronomii pojawiły się nowe urządzenia, które zastępują tradycyjne kuchnie. Są to taborety gastronomiczne.
Urządzenia są dostępne w wersji elektrycznej i gazowej. Ich wymiary i budowa przypominają tradycyjny taboret. Przeważnie wykonane są ze stali nierdzewnej, co zapewnia możliwość łatwego ich wyczyszczenia.
Taborety gastronomiczne można dość łatwo dopasować do wielkości lokalu gastronomicznego i ilości wydawanych posiłków. Są one dostępne w wersji z jednym palnikiem lub z kilkoma.
Taborety grzewcze
Taboret gastronomiczny jest to urządzenie bardzo funkcjonalne. Dzięki możliwościom modernizacji oraz konstrukcji ze stali nierdzewnej, którą łatwo się czyści, jest to świetne rozwiązanie zarówno dla mniejszej, jak i większej gastronomii.
Są dwa rodzaje tego typu urządzeń. Jest to elektryczny i gazowy taboret gastronomiczny. Taboret gazowy może mieć od 1 do 4 palników. Każdy palnik może być 2 i 3-komorowy, co przyczynia się do równomiernego ogrzania naczynia, co skróci czas smażenia i gotowania.
Taboret elektryczny
Elektryczny taboret grzewczy może posiadać od 1 do kilku płyt grzewczych. Płyty grzewcze posiadają wielostopniowa regulacje mocy.
Urządzenia te posiadają podobną konstrukcję i nadają się do użytku z mniejszymi i większymi garnkami. Konstrukcja ze stali nierdzewnej to gwarancja połączenia możliwości zachowania wysokiego stopnia higieny.
Zaletą taboretów gastronomicznych jest możliwość przygotowania dużej ilości potrawy w jednym garnku. W ofertach można znaleźć taborety grzewcze w promocji z garnkiem.