Osoby, które na poważnie zastanawiają się nad założeniem własnej pizzerii, powinny jak najszybciej postawić na gastronomiczny piec do pizzy. Niniejszy artykuł to doskonały wybór właśnie dla tych osób, które chcą dowiedzieć się, na które elementy warto zwrócić szczególną uwagę, aby wybrać wysokiej jakości sprzęt.
Jaki sposób zasilania?
Największym zainteresowaniem cieszą się profesjonalne piece do pizzy na drewno, które w swojej klasie i w swojej cenie nie mają sobie równych. W wielu renomowanych restauracjach można spotkać także piece gazowe i elektryczne. Te drugie przypadną do gustu również prywatnym amatorom pieczenia pizzy w domowych warunkach. Nowością na rynku są piece do pizzy statyczne, dzięki którym można liczyć na doskonale upieczone placki. Godne polecenia są obrotowe piece, dzięki którym znacząco zwiększa się wydajność.
Idealne dopasowanie
Gastronomiczny piec do pizzy z GastroNet24 należy oczywiście dopasować do potrzeb danego lokalu gastronomicznego. Ważną rolę odgrywa nie tylko dostępna przestrzeń użytkowa, ale również liczba pizz na godzinę, którą można przygotować. Każdy dobry inwestor, powinien przed otwarciem lokalu zaplanować jaką liczbę gości będzie w stanie obsłużyć w przeciągu dnia. Ogromną rolę odgrywa również komfort eksploatacji. Profesjonalne piece do pizzy wbrew pozorom są bardzo proste w obsłudze, dzięki czemu przygotowanie pizzy nie powinno stanowić żadnego większego wyzwania.
Jaka moc?
Moc pieca do pizzy w dużej mierze zależy od danego modelu. Jak łatwo się domyślić im większe urządzenie, tym oczywiście większa moc grzewcza. Producenci oferują piece do pizzy o mocy od 3 kW do nawet 8 kW. Dostępne są także piece do użytku domowego o mocy 1 kW. Domowe piece są niewielkich rozmiarów, dlatego też ważą do 5 kg. Jeżeli chodzi o profesjonalne piece, to mogą one ważyć nawet 45 kg, dlatego też należy je ustawić w stabilnym miejscu.